Hvordan opbevarer man sin vin, når man bor i lejlighed, rækkehus eller parcelhus? Det kommer jeg her med mine bud på her.
[desktoponly][/desktoponly][mobileonly][/mobileonly]
Mange faktorer gør sig gældende, når man skal opbevare sin vin rigtigt. Opbevaring handler om, at vinen ikke modner for hurtigt, men bevarer sine naturlige smagsnoter. Vi skal derfor forholde os til hvilke faktorer, som har negativ og positiv indvirkning på vinopbevaringen og hvordan vi dermed kan opbevare vores vine optimalt. Det er ikke kompliceret at opbevare vin, det handler om mørke og ro.
De negative faktorer:
- Sol
- Svingende temperatur
Undgå at placere vin i direkte sollys, solen har en meget negative påvirkning på vinen relativt hurtigt, det er en sikker dræber af din vin. En vin er et naturprodukt – og hvem kunne finde på at opbevare mælk i direkte sollys – ingen.
Temperaturen har også en påvirkning af vinens udvikling, en optimal opbevaringstemperatur er 12-16°C. Temperaturen skal bare være ens hele tiden.
De positive faktorer:
- Ro
- Mørke
At give vinen ro betyder, at den placeres et sted hvor der ikke er rystelser. Flaskerne skal ligge ned, så vinkorkproppen holdes fugtig. Det samme gør sig gældende for vin med skruelåg. Vinen skal opbevares i et rum med totalt mørke og med rette temperatur, så får man en optimal lagring og udvikling af sine vine.
Lad vinen blive i mørket til kort tid før den skal drikkes. Der er ingen grund til at være bekymret for at vinen er for kold, i det øjeblik vinen kommer i et stort glas, så ændre temperaturen sig hurtigt. Drikker man en vin med en temperatur på 15-16°C grader, har vinen en større frugtsmag. Er temperaturen derimod 20-21°C får man er mere smag af alkohol.
Dine vinindkøb
Er man en livsnyder, som drikker vin fredag og lørdag aften (eller oftere), vil jeg anbefale, at man indkøber seks, otte eller tolv flasker vine ad gangen, dermed kan vinene får lov til at falde til ro i god tid, før de skal drikkes.
Indkøb af vin kan man med fordel gøre hos flere forskellige vinhandlere og dermed også udvide sine smagsoplevelser. Den tålmodige og fornuftige livsnyder, har nogle skønne smagsoplevelser i vente, når vinen fyldes i glasset.
Ved køb af en del flakser og rigtig opbevaring, undgår man også panikindkøb og vinen får den ro den fortjener.
Hvor bør vin opbevares i hjemmet?
Det bedste sted at opbevare vin, er i bunden af et klædeskab i soveværelset, her er mørkt og en temperatur, som ikke har de store udsving.
Lad vinene blive i emballagen og hvis er man lidt snedig, kan man spørg sin vinhandler, om han har en kasse til 12 flasker, som er rumopdelt. Er man handyman, laver man en rumopdelt trækasse. Med en rumopdelte kasse, undgår man at de øvrige vinflasker bliver påvirket, når man tager en flaske. Et godt tips er også at have en lommebog liggende ved sine vine og notere ned, hvor de forskellige flasker ligger i kassen.
Et vinkøleskab kan også være en mulighed, det er smag og behag, men jeg bliver aldrig ejer af et sådant skab. I videoen øverst i artiklen, forklarer jeg lidt om hvorfor.
Jeg vil ikke glemme, at berette om nogle af de værste steder at gemme sin vin; et klassisk eksempel er ovenpå køkkenskabet, hvor varmen fra madlavningen søger hen og dermed giver vinen store udsving i temperatur.
Der findes også mange designede vinreoler som hænger på vægge eller står i stuen. Heller ikke her vil jeg anbefale at opbevare sin vin, da vinen udsættes for meget lys og større udsving i temperatur end i bunden af et klædeskab.
Det gælder altså om, at gemme sin vin væk, holde den i ro og med en stabil og kølig temperatur, hvis man vil opbevare sin vin rigtigt og opnå den bedste smagsoplevelse.
Anbefalinger efter vintype
Rødvin: Opbevares kølig og mørkt indtil åbning af vinen. Dvs. lad vinen ligge i bunden af klædeskabet indtil den skal åbnes og sættes på bordet.
Hvidvin/rosévin: Opbevares kølig og mørkt i bunden af klædeskabet, indtil dagen før servering.
Dagen før servering sættes vinen i køleskabet, så den får den rette temperatur (men først dagen før). Hvidvin/rosévin bør ikke opbevares permanent i køleskabet, da vinen påvirkes af de rystelser der kommer fra kompressoren og når døren åbnes/lukkes, hvilket kan skabe ubalance i vinen.
Champagne/mousserende vin: Disse typer vine, bør også opbevares i klædeskabet. Og sættes i køleskab, tre-fire timer før servering. Champagne/mousserende vin kan godt tåle rystelser fra transport og i et køleskab, da de er flasket under tryk, og det derfor ikke påvirker vinen.
Generelt når man tager vin ud, som har stået på køl, bør det gøres cirka 10 minutter før servering.
[sc name=”artikel-bund”]