Episode 17: Mjødbrygger Karin Sloth fra Snoremark

Vi taler med mjødbrygger Karin Sloth, som er medejer af mjødbryggeriet Snoremark i Roskilde, om en af verdens ældste drikke, nemlig mjød.

Lyt til podcasten her:

Mjød-smagning del 1

[desktoponly][/desktoponly][mobileonly][/mobileonly]

Bronzemjød (kr. 140,00)
Poul Erik Bermann: ⭐️⭐️⭐️
Karin Sloth: ⭐️⭐️⭐️

Egtvedmjød (kr. 140,00)
Poul Erik Bermann: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Karin Sloth: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Luthendrank (kr. 165,00)
Poul Erik Bermann: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Karin Sloth: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Nordisk Vermouth (kr. 185,00)
Poul Erik Bermann: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Karin Sloth: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Mjød-smagning del 2

[desktoponly][/desktoponly][mobileonly][/mobileonly]

Snoremark Æblemjød / Kvanmjød 2015 (kr. 150,00)
Poul Erik Bermann: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Karin Sloth: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Snoremark Æblemjød / Humle 2014 (kr. 165,00)
Poul Erik Bermann: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Karin Sloth: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Snoremark Æblemjød / Hyben 2019 (kr. 165,00)
Poul Erik Bermann: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Karin Sloth: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Snoremark Æblemjød / Mjødurt 2012 (kr. 185,00)
Poul Erik Bermann: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Karin Sloth: ⭐️⭐️⭐️⭐️

[desktoponly]

Sådan giver vi stjerner:
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ En sublim smagsoplevelse
⭐️⭐️⭐️⭐️ En overraskende god smagsoplevelse
⭐️⭐️⭐️ En rigtig god smagsoplevelse
⭐️⭐️ En god smagsoplevelse
⭐️ En smagsoplevelse

[/desktoponly][mobileonly]

Sådan giver vi stjerner:
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ En sublim smagsoplevelse
⭐️⭐️⭐️⭐️ En overraskende god smagsoplevelse
⭐️⭐️⭐️ En rigtig god smagsoplevelse
⭐️⭐️ En god smagsoplevelse
⭐️ En smagsoplevelse

[/mobileonly]

Mjøds historie

Mjød har været udbredt i hele verden, men det kræver at bierne kan leve der. Vi vil forsøge at få et større indblik og forståelse for denne vikingedrik.

Ingen ved med sikkerhed hvornår den første produktion af mjød fandt sted, men der er fundet sikre beviser for at mjøden har eksisterede i egyptiske og kinesiske grave, der er flere tusinde år gamle. De ældste fund af mjød er dateret tilbage til 6500-7000 år f.v.t.

I 2013 fandt man i den nordlige Hena-provins i Kina, en keramik krukke med rester af honning, havtorn, ris og vand. Der er en formodning om, at der er brygget mjød, siden mennesket begyndte at holde bier, for 40.000 år siden.


Karin Sloth fra Snoremark i Roskilde

Mange har den opfattelse, at mjød er en form for øl, men det er en fejl. Øl er brygget på korn, mens mjød er brygget på honning. Opfattelsen af, at det var en vikingedrik, er måske heller ikke helt sandt, for faktisk var ofte kun konger og rige stormænd, der drak rent mjød. Det var en prestige drik i datiden.

Bierne producerer de vigtige råvarer til mjødproduktionen. Et bistade kan rumme op til 50-60.000 bier, hvor der er en dronning og flere hundred droner, hanbier og resten er arbejderbier. Et bistade kan være leveringsdygtig i 30-50 kilo ren honning pr. år. Til en flaske færdigbryggeret mjød, skal der bruges ca. 160 gram honning, men det kræver at bierne skal indsamle ca. 1,3 kg honning, da bierne også bruger honningen som brændstof. For at indsamling den mængde skal bierne flyve ca. 40.000 km. Bierne har en arbejdsradius på ca. seks kilometer.

Mjød består af honning, urter og krydderier og så er det op til bryggeren, at finde den rigtige balance i sødme/syre og urtesammensætningen.

Bryggeriet Snoremark startede i 2010 som et “garagebryggeri”, men Karin og Thomas fandt hurtigt ud af, at de kunne deres håndværk. Nogle af deres første bryg, blev i 2011 sendt til Danmarksmesterskabet i mjødbrygning ved biavlerforeningens årlige honningfestival, og vandt på sin fyldige smag og fine balance.

I dag er Bryggeriet Snoremark anerkendt og har opnået flere priser og hædre for deres mjødbrygning. Deres prioritering er at anvende friske lokale og gerne økologiske råvarer. Produktionen sker på ståltanke, men deres nyindkøb, er kæmpe Italienske stenkar til gæring, og de har store forventninger til, at få de første erfaringer med at gære på stenkar, som man gjorde i oldtiden. Mjødproduktionen er på a. 6.000 liter pr. år

Karin og Thomas har genskabt to mjød fra bronzealderen. De to historiske mjød er skabt på baggrund af Nationalmuseets analyser af arkæologiske fund og med brug af de urter og honningtyper, som indgik i de arkæologiske fund. De to varianter er Bronzemjød og Egtvedmjød.


Bronzemjød fra Snoremark

Med smagen på Bronzemjød, så er det muligt at tage på en tidsrejse 4.000 år tilbage i tiden og smage, hvilken drik bronzealderens mennesker nød, når de skulle markere store begivenheder. På opfordring fra Nationalmuseet har bryggeriet Snoremark genskabt en mjød, som er baseret på fund fra to danske bronzealdergrave fra henholdsvis Mors i Jylland og Bregninge på Sjælland. Der er tale om en halvtør mjød med et lavt sødmeniveau, da forskerne mener, at bronzealdermennesker havde fokus på alkoholprocent frem for sødme.

Egtvedmjøden er en genskabelse af den mjød, som to fornemme kvinder fra oldtiden fik med sig i graven for henholdsvis 3.500 og 2.000 år siden. På baggrund af indtørrede rester i de gravgaver kvinderne fik med sig i graven har forskere fra Nationalmuseet fundet frem til at mjøden var brygget på tyttebær, porse, honning og malt, hvilket betyder, at det er det ældste fund af mjødtypen braggot i Danmark. Stilmæssigt kan den bedst sammenlignes med en halvtør rosevin.

Den tredje historiske mjød er, Luthendrank som er brygget efter opskriften fra den ældste danske kogebog fra 1616. Den nydes lun og er en værdig konkurrent til den hvide gløgg. Serveres eventuelt med en skive appelsin.
Luthendrank er en krydret hvidvin, som man drak i 1600-tallet for at undgå at blive smittet med pest og andre smitsomme sygdomme.

Bryggeriet Snormarks mjødsortiment er i stadig udvikling:

Nordisk Vermouth, Snoremarks vermouth er skabt med udgangspunkt i den nordiske natur. Basis er mjøden, der er gæret på økologiske æbler og dansk honning. Malurten har vi høstet ved Roskilde Fjord og vinen har vi ladet trække på gode bær og urter som havtorn, kvan, sødskærm, lavendel og rosmarin. Det er en meget fyldig mørk vermouth, der fint kan drikkes som den er eller indgå i en spændende drink.

Snoremark Æblemjød / Humle, en unik mjød til ost eller aperitif, i stil med lys portvin, sauterne eller muscatvin, men produceret på rene nordiske råvarer: økologisk æblemost, honning og humle.

Snoremark Æblemjød / Hyben, en let krydret mjød i stil med lys portvin, sauterne eller muscatvin, men produceret på rene nordiske produkter: økologisk æblemost, honning og friske hyben. Anmeldt i Gastro juni 2018: ”intens smag og duft af æblemost, og man har lyst til bare at bælle den, men den holder immervæk 14,5 % alkohol. Det mærker man ikke umiddelbart, men den umiskendelige calvadosaroma siger dog et og andet om alkoholstyrken.”

Snoremark Æblemjød / Havtorn og Valnød, denne mjød minder i stil om sauterne, men er produceret på rene nordiske produkter: økologisk æblemost, honning, frisk havtorn og grøn valnød. Stor variation på de enkelte årgange, da havtorn for alvor præges af sommervejret.
Snoremark Æblemjød / Kvanmjød, denne mousserende mjød er brygget på basis af lokale råvarer, lokal høstet honning, den nordiske urt kvan og ubehandlet most fra de tanninfyldte cideræbler fra plantagen på gården Snoremark.

Mjødpriser

Bronzemjød – 140,00 DKK
Egtvedmjød – 140,00 DKK
Luthendrank – 165,00 DKK
Nordisk Vermouth – 185,00 DKK
Snoremark Æblemjød / Humle 500 ml -165,00 DKK
Snoremark Æblemjød / Hyben 500 ml – 165,00 DKK
Snoremark Æblemjød / Havtorn og Valnød 500 ml – 180,00 DKK
Snoremark Æblemjød / Kvanmjød 750 ml – 150,00 DKK

Bryggeriet Snoremark sælger deres mjød, især på deres webshop, men kan også købes på flere museer, vinbutikker, nogle restauranter har også Bryggeriet Snoremarks mjød på deres vinkort.

www.snoremark.dk


Æblepresning hos Snoremark