Vi har talt med Flemming Brodthagen, butikschef hos Otto Suneson i Roskilde, om hvordan vi får danskerne til at drikke hvidvin til mere end foretter.
Lyt til podcasten her:
Virtuel vinsmagning af hvidvine med Flemming Brodthagen
[desktoponly][/desktoponly][mobileonly][/mobileonly]
Hvidvine til hovedretten, julemaden, ostebordet og desserten…
Vi udfordrede uden tvivl Flemming Brodthagen, for der er ikke mange kunder, som kommer i vinbutikken og spørger om hvidvine til julemaden eller til hovedretter.
I podcasten taler vi om de grønne druer, og hvilke druesorter, som kan anbefales til hovedretter og julemaden. Vi danskere er meget traditionelle når det gælder vin og mad.
Det der handler om, er at syre/sødme i maden skal matche syre/sødme i vinen, rammer vi dette, så får vi en god smagsoplevelse.
Hos Rådtilvin.dk har jo den klare opfattelse, at alle har ret i sine smagsoplevelser, for ingen smagsløg er ens, så mad/vin matchet er op til den enkelte.
Vi vil også gerne belyse et udtryk – TERROIR – som vi bruger tit, når vinen noter beskrives. Terroir er et fransk udtryk, som dækker over jordbundens sammensætning, biotopen/geologi er klimaet og vinmarkens placering i forhold til solen. Vinkældrene er også et vigtigt element, når man taler om terroir, for kan winemakeren ikke sit håndværk, kan det få katastrofale konsekvenser for kvaliteten.
Med udgangspunkt i de franske grønne druer, som også er emigreret til mange øvrige vinlande, beskriver vi disse druer:
Chardonnay, Bourgogne
Sauvignon Blanc, Loiredalen,
Chenin Blanc, Loiredalen
Riesling, Alsace
Gewurztraminer, Alsace
Pinot Gris, Alsace
Muscat, Alsace
Roussanne, Rhòne
Marsanne , Rhóne
Viognier, Condrieu, nordelige Rhóne
Sémillon, Sauternes
Solaris, Danmark
Se oversigten over hvidvinsdruer her: De grønne druer – kende dine hvidvinsdruer