Episode 11: Vejrhøj Vingård fra Odsherred

I denne podcast om danske vine har Poul Erik Bermann vinbonde Niels Fink fra Vejrhøj Vingård i Fårevejle, Odsherred. Studiesnakken gik på vinavl og vinproduktion, samt de udfordringer som Nina og Niels Fink, har i deres vinverden.

Lyt til podcasten her:

Virtuel vinsmagning af vine fra Vejrhøj Vingård

Fra d. 10. juni 2021: smagning af vine fra Vejrhøj Vingård.
[desktoponly][/desktoponly][mobileonly][/mobileonly]

Vejrhøj Vingård

Vejrhøj Vingård blev grundlagde i 2011, fordi Nina og Niels Fink havde en gammel drøm om at arbejde med planter, om det var vindyrkning som var plantedrømmen, blev afgjort, da de købte den fantastiske ejendom og med en beliggenhed ved Vejrhøj, som har en fantastisk udsigt over Odsherreds morænelandskab og Sejrø Bugt.

Nina og Niels Fink er begge uddannede nationaløkonomer og arbejdede i mange år i den finansielle sektor.

Niels fulgt kurser på Landbohøjskolen (KU-LIFE) og Vinakademiet, og i 2016 bestod han Vinakademiets sommelier-eksamen.

Vinareal og druer

Vinarealet består i dag 10.000 vinstokke fordelt på 3 hektar. De første vinstokke blev plantet i 2011.

De dyrker hovedsalig grønne druesorter, Solaris er deres hoveddrue, men har også plantet; Muscaris, Hibernal, Phönix, Souvignier Gris

De har også plantet vinstokke med blå druer, Cabernet Cantor, Leon Millot, som bruges til rosévine,

Vinstokkene er valgt ud fra, at de er gode til at modne i det kølige danske klima og er fremavlet til at være modstandsdygtige overfor svampesygdomme. Dette valg, gør det nemmere at dyrke vin, uden sprøjtemidler.

Nina og Niels Fink står selv for den daglige drift, men for at sikre en optimal drift og en faglig tilgang er den
tyske ønolog Jens Heinemeyer, tilknyttet som vinmager.
Familie og venner er der brug for, når der skal vinhøsten skal i hus…

Vinsalg

STYVER 2020
Tør hvidvin. Duft af hyldeblomst og stikkelsbær. Rank syre. Frisk i munden. God til fisk og retter med rå eller let tilberedt salat og andet grønt. Også asparges. Serveringstemperatur 8-10⁰.
Druesort: Solaris. 13,5 % vol.
Pris pr. flaske, 75 cl.: 185 kr.

SKILLING 2020
Hvidvin med en let sødme, der afbalanceres af en frisk syre. Duft af modne gule frugter. God som en aperitif og som ledsager til fisk, skaldyr og lyst fjerkræ. Serveringstemperatur 8-10⁰.
Druesorter: Solaris og Souvignier Gris. 11,5 % vol.
Pris pr. flaske, 75 cl.: 185 kr.

KLIPPING 2020
Tør rosévin. Duft af friske bær med krydret strejf. Behagelig syre. God til stegt laks, skaldyr og lettere asiatiske retter. Eller som aperitif. Serveringstemperatur 10⁰.
Druesorter: Muscaris og Cabernet Cantor. 11,5 % vol.
Pris pr. flaske, 75 cl.: 185 kr.

STERLING 2019
Tør hvidvin. Gæret og lagret 11 måneder på egetræsfade. Fyldig og kompleks smag med duft af modent æble, en smule pære og friske fyrrenåle. God til fyldige fiske- og grønsagsretter og til lyst kød. Serveringstemperatur 8-10⁰.
Druesort: Solaris. 13 % vol.
Pris pr. flaske, 75 cl.: 215 kr.

PENNING 2020
En perlevin – dvs. en mousserende vin med forholdsvis lavt tryk. Den har en mild duft af æble og stikkelsbær. Vinen har en let sødme med en afbalanceret behagelig syre. Det er en let vin, hvor kulsyren er tilsat og hvor druerne kommer fra unge planter. Velegnet som aperitif. Serveringstemperatur 8-10⁰.
Druesorter: Phönix. 10,5 % vol.
Pris pr.fl., 75 cl.: 160 kr.

Salg af vinene
Deres vinen bliver solgt i deres egen lille vinbutik på vingården, der har åbent i sommerhalvåret torsdage kl. 16 – 18 og lørdage kl. 11 – 16 (fra 1. marts til 31. oktober).

Derudover sælges deres vine i et forhandlernet, se på www.vejrhoj.dk/forhandlere